Brulboei nr.16 – 8 januari 2017

Thema van de weekWat is wijs?Mattheüs 2 en 3
Als je alles weet van de sterren en ook nog ontdekt dat er een koning geboren wordt, moet je wel erg wijs zijn. Maar toch hebben de wijzen nog meer wijsheid nodig: De oude boeken vertellen waar het kind precies geboren is. Zo komen de wijzen uit het oosten bij het kind terecht. Jozef en Maria moeten vluchten omdat Herodes niet wil dat Jezus koning wordt.

Lied van de weekHet lied van de wijzen

Project: Home Sweet Home
De opbrengst van de kerstcollecte (303,28 euro) is onderweg naar Home Sweet Home. Wat zullen ze er blij mee zijn. 

Vandaag zijn de schooldeuren weer open gegaan na twee weken kerstvakantie. Onderwijl is er een nieuw kalenderjaar aangebroken: 2018! Wij wensen u allen álle goeds toe voor in dit nieuwe jaar. Maar er een mooi jaar van!
Vanmorgen zijn we direct goed begonnen met een oudercafé. Onder het genot van koffie/thee én knieperties hebben we met een groep ouders (8 moeders J) gesproken over één van onze kernwaarden: RESPECT. Dat leverde een interessant en mooi gesprek op. Zéker voor herhaling vatbaar! (Alleen dán nemen we een ander thema bij de hoorns natuurlijk).

Pluizen – Aanstaande woensdag is het weer luizenpluistijd. Graag geen lak, gel en ingewikkelde kapsels die dag. We hopen opnieuw op een luisvrije school, maar mocht je eerder iets vinden, geen punt, geef het even door aan leerkracht of pluisouder.

Open dagen – Hieronder staan de data voor de open dagen voor het Voortgezet Onderwijs. Het ligt in de bedoeling dat groep 8 alle scholen gaat bezoeken in Emmeloord. Voor een aantal open dagen is nog vervoer nodig.

Data
10 januari                        Luizen pluizen
17 januari                        Open dag Pieter Zandt
18 januari                        Open dag Aeres / Groenhorst     
23 januari                        Open dag Vakcollege
24 januari                        Open dag Greijdanus Zwolle                  
25 januari                        Open dag Zuyderzee Lyceum       
29 januari                        Open dag Bonifatius Mavo 
30 januari                        Open dag Emelwerda College
21 februari                      Live Lichtschipshow
4 april                              Studiedag op het Lichtschip (de leerlingen zijn vrij)

Brulboei nr.15 – 18 december 2017

Thema van de weekEen lied uit de hemelLucas 2 en Johannes 1
Jezus wordt geboren in Bethlehem. Herders in het veld horen een bijzonder lied en gaan op weg. In de bovenbouw lezen we ook uit Johannes 1, waarin bezongen wordt dat het licht in de wereld gekomen is.

Lied van de week – Kerstliedjes

Project: Home Sweet Home
De kinderen van Home Sweet Home moeten een uur en een kwartier lopen naar school en weer terug. Een fiets zou fijn zijn, dan is naar school gaan nog leuker en ben je niet pas half zeven weer thuis. Daarom is de kerstcollecte voor dit doel. Voor hoeveel fietsen gaan we?

Nieuw op de website – Foto’s van het Kerstmuziekgala en de First Lego League

Welkom – We verwelkomen Kiana Veld als nieuwe Lichtschepeling. Ze vaart al een paar weken mee in groep 1. We wensen haar een fijne en leerzame tijd toe op ‘het Lichtschip’.

Zorgteamoverleg - Morgenochtend 19 december is er een zorgteamoverleg. Het zorgteam voor Het Lichtschip bestaat uit Maria van der Zee, jeugdverpleegkundige en Margreet Langebeeke, IBer. Als ouder kun je bij het zorgteam terecht voor allerlei kleine en/of moeilijke vragen wat betreft opvoeding en ontwikkeling. Ook leerkrachten kunnen hun zorgen over kinderen aangeven bij het zorgteam. Als ouder kun je van tevoren aangeven bij de groepsleerkracht of Margreet Langebeeke als je specifieke vragen hebt over jouw kind, de vraag kan dan meegenomen worden in het overleg of we plannen een gesprek met Maria erbij op school .

First Lego League – Zaterdag waren zes kinderen van groep 8 als team Flevovogels deelnemers aan de First Lego League. De robot moest verschillende missies uitvoeren en de presentatie had betrekking op schoon drinkwater. Twee missies gingen prima. Al met al was het een geslaagde dag.

Kerstmuziekgala – Een bijzondere dag, afgelopen donderdag. Een bus vol enthousiaste kinderen en ouders naar Rotterdam om daar mee te werken en te genieten van het Kerstmuziekgala 2017. Koningin Maxima was de eregast. Voor groep 8 een ervaring om nooit weer te vergeten. Allemaal kijken aanstaande zaterdag op NPO3.

Bieb Je mag donderdag voor de Kerstvakantie een paar extra boeken lenen om lekker in de vakantie thuis te lezen.

Vuurwerkvoorlichting – Dinsdag 19 december komt Frans Pol in groep 7/8 vertellen hoe je veilig vuurwerk kunt afsteken. Frans is een vuurwerkslachtoffer, maar hij vindt vuurwerk nog steeds leuk. Het belooft een indrukwekkend uurtje te worden.

Damtoernooi – Op derde Kerstdag is het damtoernooi in Emmeloord.  Dit jaar is het in buurthuis de Brulboei, Markenstraat 1. Het begint om 10.00 uur. Milan, Jason, Moritz en Maud heel veel succes.

Koffieochtend 8 januari 2018 – Aan het begin van het nieuwe jaar vinden we het fijn om als school en ouders elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie. Op maandag 8 januari 2018 bieden we tussen 8.45-9.30 uur hiervoor de gelegenheid, en zo ook met elkaar in gesprek te komen over verschillende onderwerpen. Dit keer als PBS school over ‘respect’. In de loop van het schooljaar willen we nog een aantal koffieochtenden houden.

Fijne kerstvakantie – Vrijdag 12.00 uur begint de kerstvakantie voor alle groepen. Iedereen een gezegend kerstfeest toegewenst. En een mooi oud en nieuw. Na de vakantie – maandag 8 januari – hopen we iedereen weer te zien op school.

Data
19 december                    Zorgteamoverleg
21 december                    Generale repetitie, grootouders zijn welkom om 10.00 uur
21 december                    Kerstviering in de PKN-kerk om 19.00 uur
22 december                    Om 12.00 uur begint voor alle kinderen de Kerstvakantie
23 december                    Kerstmuziekgala met o.a. groep 8 van Het Lichtschip!
25 dec. t/m 5 jan.             Kerstvakantie
8 januari                            Koffieochtend
4 april                                Studiedag op het Lichtschip (de leerlingen zijn vrij)

 

Brulboei nr.14 – 11 december 2017

Thema van de weekHet is begonnenLucas 1 en Mattheüs 1
Zacharias kon niet meer praten nadat de engel hem het bijzondere nieuws had verteld. Maar als Johannes geboren is, zingt Zacharias het uit van blijdschap. Als Jozef hoort dat Maria een kind verwacht, weet hij niet goed wat hij moet doen. Kan hij maar beter weggaan bij Maria? In de nacht komt er een engel bij hem. De engel vertelt dat Jezus geboren zal worden en dat Jozef samen met Maria voor hem zal zorgen.

Lied van de week – Kerstliedjes

Project: Home Sweet Home
www.homesweethomeuganda.nl

Nieuw op de website: foto’s van de sneeuwpret

Terugblik Sinterklaas – We mogen terugkijken op een fijn Sinterklaasfeest! Tijdens het wachten op Sinterklaas hebben we veel leuke liedjes gezongen. Fijn dat Ruth Pul, de moeder van Ferdinand en Alexander (gr. 4), ons daarbij wilde begeleiden op piano. Bedankt, Ruth!
Bij de aankomst leek het eerst helemaal fout te gaan: we hoorden helikoptergeluid, maar daarna was het stil en zagen we nog steeds geen helikopter. Er bleek iets mis te zijn gegaan met de navigatie. Daardoor waren Sint en de Pieten bij de familie Doornenbal geland. Gelukkig heeft de vader van Corné (gr. 3) en Martijn (gr. 7) Sinterklaas en de Pieten snel naar school gebracht met de trekker. Wat een geluk dat hij toevallig thuis was! Vader Doornenbal, heel erg bedankt! Daarna keken we samen naar het toneelstuk ‘Sint en Piep’ dat opgevoerd werd door de kinderen van groep 7/8. En dat deden ze geweldig, goed gedaan!
Tenslotte bezochten Sinterklaas en zijn Pieten alle klassen. Het was een leuke dag!
Ac-ouders, bedankt voor alle hulp rondom het Sinterklaasfeest!

Versieren van de school - De school is nu prachtig versierd in
Kerstsfeer. Fijn dat er woensdag zoveel ouders hebben geholpen! Bedankt!

Kerst – Donderdag 21 december vieren we samen het Kerstfeest in het kerkgebouw ‘De Zaaier’. Deze Kerstviering is alleen voor kinderen van ‘Het Lichtschip’ en hun ouders, dus niet voor jongere of oudere broertjes en/of zusjes. De viering begint om 19.00 uur.
Er is voor opa’s en oma’s de mogelijkheid om de kerstmusical te komen bekijken tijdens de generale repetitie op donderdagmorgen om 10.00 uur in ‘De Zaaier’.

Kerstcollecte – Aan het eind van de kerstviering is er een collecte voor HOME SWEET HOME!  
We bevelen deze collecte van harte aan, want het opgehaalde geld komt goed terecht!

Lang leve de Muziekshow – Wat was het spannend afgelopen zaterdagavond. Maar dankzij de inzet van alle kinderen van groep 8 en een aantal ouders werd het TOP!
De twaalfde winnaar is groep 8 van Het Lichtschip. En nu op naar Ahoy. Want daar mogen ze optreden voor koningin Maxima tijdens het Kerstmuziekgala. Donderdag zijn de opnames, het vertrek is vroeg. Gisteren is groep 8 samen met de andere scholen in Hilversum wezen oefenen. De reis terug was een heel avontuur, maar onvergetelijk.
De uitzending is terug te kijken op: NPO.nl

Kerstmusical – De kinderen van groep 7 en 8 zijn al weer druk met de kerstmusical. Dit jaar is dat “De wonderlijke Kerst van vadertje Panov”.
We hebben nog een paar rekwisieten nodig.
Wie kan ons helpen aan:
een potkacheltje
een “ouderwetse” luie stoel of schommelstoel
een “ouderwetse” kleine vierkante tafel en twee stoelen
vingerloze handschoentjes (voor de straatveger)
een geëmailleerde koffiepot en steelpan
U mag het op school brengen of eerst even een fotootje mailen, zodat we niet van alles dubbel krijgen.

Eénrichtingsverkeer – Als team zien we dat veel ouders rekening houden met het ingestelde eenrichtingsverkeer op de Sportweg. Samen met de Regenboog is jaren geleden de afspraak gemaakt dat de Sportweg wordt ingereden vanaf te Anthony Coolijnstraat (vanaf de Regenboog). Zo hoeven de kinderen, die natuurlijk altijd goed uitkijken, minder op het verkeer vanaf de Seidelstraat te letten. Met het uitstappen hoeven de kinderen dan ook niet meer de weg over te steken. Als we hier allemaal rekening mee proberen te houden, is de Sportweg een stuk veiliger. 

Koffieochtend 8 januari 2018
Aan alle ouders van Het Lichtschip,
Na de kerstvakantie en aan het begin van het nieuwe jaar vinden we het leuk om als school en ouders elkaar weer te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie. Op maandag 8 januari 2018 bieden we tussen 8.45-9.30 uur hiervoor de gelegenheid. Graag willen we als PBS-school van de gelegenheid gebruik maken om met ouders in gesprek te gaan over verschillende onderwerpen. We vinden het belangrijk om ervaringen en meningen met ouders uit te wisselen. We hopen zo de betrokkenheid tot elkaar te vergroten. Tijdens deze koffieochtend willen we met elkaar in gesprek gaan over RESPECT.
In de loop van het schooljaar willen we nog een aantal koffieochtenden houden.

Data
12 december                    Landelijke staking (de school is gesloten)
14 december                    Groep 8 naar Rotterdam – opname voor het Kerstmuziekgala
16 december                    First Lego League
19 december                    Zorgteamoverleg
21 december                    Kerstviering in de PKN-kerk om 19.00 uur
22 december                    Om 12.00 uur begint voor alle kinderen de Kerstvakantie
23 december                    Kerstmuziekgala met o.a. groep 8 van Het Lichtschip!
25 dec. t/m 5 jan.             Kerstvakantie
8 januari                           Koffieochtend
4 april                               Studiedag op het Lichtschip (de leerlingen zijn vrij)

Brulboei nr.13 – 4 december 2017

Thema van de weekSpeciaal voor jou Lucas  1
Zacharias brengt in de tempel een offer, een geschenk voor de Heer. Maar de Heer geeft Zacharias een nog veel groter geschenk: Hij en Elisabeth krijgen een kind, Johannes. Later krijgt ook Maria bezoek van een engel. De engel vertelt haar dat Jezus geboren zal worden. Dat is speciaal voor Maria en voor ons allemaal.

Lied van de week – Advent is dromen

Project: Home Sweet Home
We spaarden in november:

               Groep 1/2           - € 5,90

               Groep 3              - € 5,70

               Groep 4              - € 3,60

               Groep 5/6           - € 6,15

               Groep 7/8           - € 0,80

                               -------------------

               Totaal                  € 22,15       

Nieuw op de site Schoolfruitfoto’s bij groep 1/2

Sinterklaas – De schoen is gezet vandaag. En morgen komt de Sint bij ons op school.
We verwachten hem en zijn Pieten om ongeveer 9.00 uur. Ouders zijn van harte welkom bij de aankomst! Na de aankomst snel naar binnen en gaan we met de kinderen kijken naar een toneelstukje dat opgevoerd wordt door de kinderen van groep 7/8. Daarna zullen Sinterklaas en de Pieten de klassen bezoeken. Voor de kleine pauze hoeven de kinderen morgen geen eten en drinken mee te nemen. Wie dat wil mag als Sint of Piet verkleed op school komen. 

Scholendamtoernooi – In de Kerstvakantie wordt het jaarlijkse scholendamtoernooi gehouden voor de kinderen van groep 6, 7 en 8. Kinderen die het leuk vinden om mee te doen, kunnen zich daarvoor opgeven. Op vrijdagmiddagen kan er op school geoefend worden. Het toernooi wordt gehouden op woensdag 27 december van 10.00 tot ongeveer 14.30 uur en is in Emmeloord. Voor deze activiteit wordt ook een ouder gezocht die aanspreekpunt wil zijn. Opgeven kan alleen nog deze week bij Freerk of Janneke Z.

Versieren van de school – Woensdag gaan de ouders van de Activiteitencommissie vanaf 8.45 uur de Sinterklaasversiering opruimen en de school versieren in Kerstsfeer.
Veel werk dus. Wie wil er helpen?

12 december - Staken?
Zoals in een eerdere informatiebrief is aangekondigd, zijn er mogelijk op 12 december wederom stakingsacties in het (primair) onderwijs (PO).
“Als er op 5 december nog niet is ingegaan op onze claim van 1,4 miljard, dan gaan we staken op 12 december,” aldus een ultimatum van het PO-Front. Op 5 december behandelt de Tweede Kamer de onderwijsbegroting.
De eisen: 900 miljoen euro om de salarissen gelijk te trekken met die in het voortgezet onderwijs en 500 miljoen voor kleinere klassen en meer handen in de klas.
In het regeerakkoord is 270 miljoen vrijgemaakt voor de salarissen en 450 miljoen voor maatregelen om de werkdruk te verlagen. Die 450 miljoen wordt in 2021 voor het eerst uitgekeerd. In 2018 komt er 10 miljoen extra vrij voor het verminderen van de werkdruk. Wij wachten de berichtgeving van de 5e december en informeren jullie z.s.m. wat wij doen op het Lichtschip: dicht? Of toch niet? Natuurlijk stemt SCPO (de stichting waaronder onze school valt) de inhoud van de mogelijke staking af met AVES (de andere onderwijsaanbieder in de NOP).

Nadenken - Op dit moment denken we met elkaar na over de formatie van onze onderbouw (groep 1 t/m 4) voor ná de kerstvakantie. Er liggen een 2-tal scenario’s op de tafel. Volgende week nemen we een beslissing en zullen dit daarna natuurlijk communiceren.

Lang leve de Muziekshow – Groep 8 is in groep 7 al begonnen met de muziek voor “Meer Muziek in de Klas”. Na de auditie in Utrecht kregen de kinderen te horen dat ze door waren naar de televisieshow. Geweldig. Inmiddels is er een mooi videoclip gemaakt en op 19 oktober waren we samen met twee andere scholen uit Flevoland deelnemer aan “Lang leve de Muziekshow”. Zaterdagavond is de uitzending om 19.25 op NPO 3. Nu maar eens afwachten of groep 8 door is naar het Kerstmuziekgala in Rotterdam.

Zorgteamoverleg - Dinsdagochtend 19 december 2017 is er een zorgteamoverleg. Het zorgteam voor Het Lichtschip bestaat uit Maria van der Zee, jeugdverpleegkundige en Margreet Langebeeke, IBer. Als ouder kun je bij het zorgteam terecht voor allerlei kleine en/of moeilijke vragen wat betreft opvoeding en ontwikkeling. Ook leerkrachten kunnen hun zorgen over kinderen aangeven bij het zorgteam. Als ouder kun je van tevoren aangeven bij de groepsleerkracht of Margreet Langebeeke als je specifieke vragen hebt over jouw kind, de vraag kan dan meegenomen worden in het overleg of we plannen een gesprek met Maria erbij op school .
Juf Margreet is donderdag 7 december en 14 december op Het Lichtschip. Voor een afspraak kun je haar ook bereiken via de mail: margreet.langebeeke@scpo-nop.nl
Margreet Langebeeke en Maria van der Zee hebben 4x per jaar zorgteamoverleg. We vinden het belangrijk dat mogelijkheden van de GGD bekend zijn bij ouders. Zorgen, vragen; we horen het graag van u!

Openingstijden bibliotheek – Deze week is onze bibliotheek alleen open op donderdag 7 december.

Data
5 december                     Sinterklaas
9 december                      Uitzending ‘Lang Leve de Muziekshow’ samen kijken op
                                           school (groep 7/8)
16 december                    First Lego League
19 december                    Zorgteamoverleg
21 december                    Kerstviering in de PKN-kerk om 19.00 uur
22 december                    Om 12.00 uur begint voor alle kinderen de Kerstvakantie
25 dec. t/m 5 jan.             Kerstvakantie
4 april                                Studiemorgen op het Lichtschip (de leerlingen zijn vrij)