De eerste maand

De vakantie is weer voorbij. De scholen zijn weer begonnen. Op 3 september, onze eerste dag, kwamen de kinderen 1 voor 1 binnen. Een nieuwe juf en een juf die we al kennen van vorig jaar. Sommige kinderen kennen elkaar al, andere kinderen komen van de peuterspeelzaal. De meeste kinderen vinden het spannend, maar wat hebben ze er veel zin in!

De eerste week is het vooral wennen. We gaan veel in de hoeken spelen. We hebben een bouwhoek, een huishoek, een leeshoek, veel bakken met materialen waarmee je bijvoorbeeld een autobaan kunt maken of met ringen een gevangenis kunt maken. We kunnen ook kiezen voor het kleuren van een kleurplaat. Daarnaast hebben we puzzels en spelletjes.

We hebben een beginwerkje gemaakt. We mochten ‘dit ben ik’ tekenen en kleuren. Dit zal leuk zijn voor in ons plakboek, zodat we dat aan de ouders kunnen laten zien.

In de eerste week hadden wij ook een verjaardag. Onze juf had in de vakantie van steekschuim een verjaardagstaart gemaakt. Wanneer er een kind jarig is, mag deze taart op tafel staan. Het kind steekt zijn leeftijd in de taart en dan gaan we zingen.

Onze tweede week was dus het thema: verjaardag.

We hebben hoeden gemaakt die we op mogen wanneer we jarig zijn. We hebben een verjaardagskalender gemaakt, zodat de juf en kinderen kunnen zien wie er als eerste jarig is.

We werken met de methode Onderbouwd. Onze eerste thema van deze methode is ‘BOEKEN’. We hebben altijd dan een 2d en 3d activiteit voor knutselen.

In de eerste week was dit met 2d een boekenkast waarin we boeken moesten stempelen met blokjes en verschillende kleuren. Met 3d hebben wij een boekentas gemaakt. We mochten krantenknipsels scheuren en plakken. Zo was de tas versierd. Daarna mochten we het woordje: ‘tas’ stempelen.

Verder hadden we een huishoek en een leeshoek. Er gaat ook elke keer een groepje naar de juf. Daar gaan we dan leren tellen, getallen in een reeks leggen, de goeie volgorde bepalen van een brief op de brievenbus doen, sommen maken, memory doen of vele andere dingen die wij in groep 1 en 2 gaan/kunnen leren.

In de tweede week hadden wij weer dezelfde hoeken, maar dan met andere groepjes en kinderen zodat we met iedereen leren samenspelen en werken.

Voor 2d knutselen hadden wij in groep 1 een strook en boeken plaatjes. Ze moesten de boeken van dun naar dik op volgorde leggen en plakken op hun strook. Groep 2 ging de goede volgorde plakken van een brief schrijven, op de post doen, de postbode komt brievenbus legen, daarna bezorgen in de brievenbus en als laatste kan dan de ander de brief lezen.

Bij 3d  moesten de leerlingen: ze hadden 1 boek en dat moesten ze versieren met plaatjes knippen uit een folder met speelgoed. En ze moesten met liniaal en zwarte stift lijntjes trekken alsof het bladzijden waren.

Wat hebben we toch al weer hard gewerkt de eerste weken. We waren het schooljaar begonnen met 21 kleuters, maar we hebben ook al 4 kleuters mogen verwelkomen. Dat wordt super gezellig!

Volgende week (maandag 1 oktober) begint een nieuw thema, namelijk ‘ AFVAL’. Dit wordt een project waar de hele school aan mee doet.