Wij zijn een open, christelijke basisschool, waar ruimte is voor ieder kind, ieder met zijn/haar eigen achtergrond.
Als christelijke basisschool hechten wij veel waarde aan het meegeven van deze levensbeschouwelijke identiteit door de christelijke waarden en rituelen vorm te geven. In de praktijk betekent dit dat we rituele momenten hebben aan het begin en eind van de dag en tijdens het eten (bijv. bidden en danken) en samen stil staan bij de christelijke vieringen en herdenkingen, zoals de geboorte en het sterven en de opstanding van Jezus.
We geven woorden aan actuele thema’s die een relatie of herkenning kennen met de verhalen uit de Bijbel door gebruik te maken van ‘Trefwoord’ (methode voor godsdienstige vorming). De bijbelverhalen dienen hierbij als inspiratiebron.
Wij vinden dat (geloofs)opvoeding primair een taak van ouders is. School ondersteunt in de (geloofs)opvoeding en gaat de samenwerking met ouders aan. Dit alles kan uiteraard alleen vanuit een wederzijds respect en vertrouwen (oorspronkelijk en aanvullend).
Leerlingen leren op school dat er verschillen bestaan tussen mensen en dat er andere culturen en wereldgodsdiensten bestaan. Ze leren naar elkaar te luisteren en respect te hebben voor elkaar.
Als leerlingen met elkaar samenwerken, ontwikkelen ze sociale vaardigheden, het aangaan van de dialoog, het leren omgaan met teleurstellingen en het ervaren van een meeropbrengst uit de samenwerking ook als je op verschillende gebieden van elkaar verschilt.
Door middel van de methode Veiligwijs bieden we een doorlopende leerlijn met lessen over relationele vorming en seksualiteit. De theoretische informatie en de praktische opdrachten zijn gekoppeld aan één van de waarden respect, liefde, zorg of veiligheid.
We leren van en met elkaar! In het kader van onze burgerschapsopdracht ligt er ook een taak in het kader van diversiteit en democratie. We oefenen dus ook samen actief hoe je je verhoudt tot ‘de ander’.
Kinderen zullen met alle input van thuis, school en hun omgeving zichzelf steeds beter leren kennen, zodat ze in staat zijn om vanuit deze stevige basis een voor hun passende, betekenisvolle plek in te nemen in onze samenleving.