Leesplezier
Het doel van ons leesonderwijs is om gemotiveerde en zelfstandige lezers te krijgen die lezen voor hun plezier. Vanaf het schooljaar 2019-2020 hebben we het leesonderwijs anders vormgegeven. We werken nu met LIST (Lezen IS Top een lees Interventieproject voor Scholen met een Totaalaanpak).
Elke morgen van 8:45 uur tot 9:15 uur leest de hele school. De leerkrachten van groep 4 t/m 8 beginnen met een ‘mini’lesje, waarmee de leesmotivatie gestimuleerd wordt. Daarna wordt er gedeeltelijk groepsdoorbrekend : hommel gelezen (zachtjes hardop lezen) en stil gelezen.
Groep 3 krijgt instructie aanvankelijk lezen en in groep 1/2 wordt voorgelezen. Er wordt afgesloten met een soort leesevaluatiemoment. De aanpak in groep 3 bestaat uit meerdere onderdelen: letters aanbieden, leeshandeling, spellen – ondersteund(samen) lezen – duolezen – zelfstandig lezen – creatief schrijven – voorlezen.
In groep 4 worden nog 3x per week de leesbladen van Luc Koning ingezet voor het instructielezen, de aanpak hiervan is gebaseerd op de methodiek “Zo leer je kinderen lezen en spellen”.
In groep 5/6 worden de leesbladen nog ingezet voor de zwakke lezers/ondersteuningsgroep. Op deze manier komen we tegemoet aan leerlingen die op zorgniveau 2 ondersteuning nodig hebben.
Als het nodig is zetten we daarnaast ook nog Connect Woordherkenning of Connect vloeiend lezen in. Op die manier kunnen we zorgniveau 3 ook aanbieden en voldoen we aan de voorwaarden van het dyslexieprotocol.
Sinds het schooljaar 2021-2022 werken we met Blink Lezen. Dit is een complete leesmethodiek voor groep 4 t/m 8. Een combinatie van technisch en vloeiend lezen, begrijpend lezen (en kijken/luisteren), verdiepend lezen, vrij lezen en voorlezen.
Blink Lezen maakt kinderen nieuwsgierig.
Schoolbibliotheek
Op school hebben we de beschikking op een mooie schoolbibliotheek met een uitgebreide en eigentijdse boekencollectie. Van peuters tot C- boeken in het Engels, voor iedereen is er een passend boek te vinden.